Adhesió al Manifest per una nova llei d’ESS (Catalunya)

NULL

Buscador de recursos

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

NULL

Volem recuperar i transformar els nostres barris, pobles i ciutats, per tal que tots i totes hi visquem dignament. Aquest és l’anhel que recorre el país, comarca a comarca, veïnat a veïnat. És el ritme de fons, sorgit d’arreu i de baix, d’un canvi social, econòmic i polític que ja està en marxa en el procés constituent que haurà de definir el model social i territorial del nostre país. Des de la Xarxa d’Economia Solidària empenyem aquesta voluntat de transformació, posant en marxa una altra economia per tal que el canvi sigui substancial. Una economia que situï en el centre de la seva activitat la sostenibilitat de la vida i la resolució equitativa de les necessitats humanes. Una economia social i solidària.

Arreu del país, múltiples iniciatives ja desenvolupen democràticament processos de producció, d’intercanvi, de gestió, de distribució d’excedent, de moneda, de consum o de finançament de béns i serveis. Busquen satisfer necessitats a través de relacions de cooperació, solidaritat, reciprocitat i autogestió, defensen els béns comuns naturals i culturals i la transformació igualitària de l’economia i la societat. Arreu neixen iniciatives socioeconòmiques autoorganitzades que tenen com a finalitat el bon viure, la reproducció i la sostenibilitat de la vida del conjunt de la població.

Les iniciatives de l’economia solidària són laboratoris d’experimentació social, on les persones aprenem a reapropiar-nos de l’economia, a ser protagonistes del canvi socioeconòmic des de l’experiència personal i col·lectiva. En aquests laboratoris anem verificant que es possible des de la sobirania alimentaria i energètica, l’agroecologia, el micro finançament, els fons de crèdit col·lectiu, els bancs del temps, els mercats i xarxes d’intercanvi de béns i serveis, les monedes socials, les empreses autogestionades, la gestió comunitària dels espais digitals, els nodes de suport mutu i de cura, controlar els propis recursos i construir un país més lliure. No tan sols es possible sinó que es necessari i urgent desenvolupar el que ja estem fent.

Per això davant de les proppassades eleccions locals vam elaborar i presentar a les organitzacions polítiques, 14 mesures que poden impulsar l’economia social i solidaria a nivell local. Algunes candidatures se’n van fer ressò i sabem que ja s’han començat a donar passes per tal de desplegar-les a diferents viles i ciutats de Catalunya. La Xarxa d’Economia Solidaria se’n felicita i anima a prosseguir per aquests camins que obren noves possibilitats. Al mateix temps que, des de la seva diversitat i autonomia, ja ha començat a treballar en la seva aplicació, oferint la seva col·laboració i procurant estar amatent al seu desenvolupament.

Precisament perquè és urgent i necessari el desenvolupament de l’economia social i solidaria a tota Catalunya, la Xarxa ha elaborat i aprovat una proposta de llei que concreta la resolució del nostre Parlament del 27 de Setembre de 2013 per la que s’instava al govern a confeccionar una llei sobre l’economia social i solidaria. Aquesta proposta te 35 articles que tracten dels seus objecte, definició i principis orientadors, de les politiques públiques de promoció, de la seva representació i articulació i dels mecanismes de resolució alternativa dels conflictes que puguin sorgir en el si de les iniciatives que composen l’economia social i solidaria. Esperem que el govern conformat desprès de la propera cita electoral tingui en compte la nostra proposta així com les que puguin provenir del conjunt d’actors de l’economia social i solidaria. En aquest sentit demanem el recolzament a aquest manifest de tots els grups, col·lectius, moviments i plataformes que hi estiguin d’acord.

En el camí del reconeixement institucional i legal de l’economia social i solidaria no estem sols, ni fora ni aquí. Molts estats i nacions, tal com posem de manifest en el preàmbul de la nostra proposta de llei, han renovat els seus aparells legislatius, han creat instancies per la seva promoció i han reconegut el seu valor i la seva importància. En aquesta perspectiva, Catalunya, que per antecedents històrics i per el seu actual dinamisme es bressol i baluard de l’economia social i solidaria del sud d’Europa, pot ajudar a fer un pas important i exemplar.

Ara, ens trobem davant d’un procés d’autodeterminació en el que ens cal construir una nova economia. L’exercici del dret a decidir ha d’aplicar-se a l’àmbit socioeconòmic. No es possible avançar cap a un nou país des de les velles estructures socials i polítiques; es necessari dirigir-se vers la plenitud col·lectiva articulant les llibertats nacionals i l’emancipació social. Molt especialment perquè el model de creixement econòmic capitalista recolzat en l’especulació financera i Inmobiliaria en el que hem viscut els darrers anys ens ha portat a una crisi que ha destruït bona part de la riquesa i dels béns comuns i naturals del nostre país, ha augmentat la desigualtat i la desprotecció social dels més febles i ha empitjorat les condicions de vida i de treball de la gran majoria de la població.

Al mateix temps, l’estat no solament no ha frenat aquests processos sinó que n’ha estat còmplice, essent l’expressió dels grups més oligàrquics i una eina al servei dels mercats especulatius. Ha incrementat la seva dependència dels fluxos financers internacionals i de les decisions de la Troika i el seu projecte neoliberal. Ha retallat la despesa pública en sectors com la sanitat, l’educació, els serveis socials i les infraestructures col·lectives. Ha aplicat una política fiscal regressiva. Ha mostrat la seva cara més repressiva fent recular drets socials, laborals, culturals i cívics. Ha aplicat les mesures més recentralitzadores, negant-se a escoltar les demandes dels sectors afectats. La corrupció s’ha estès des de l’àmbit local fins la corona i els consensus que van cristal·litzar al voltant de la transició s’esfilagarsen i es trenquen. El model de l’estat definit pels pactes de la Moncloa i aplicat a les autonomies fa aigües per tot arreu.

Davant d’aquest panorama i de les properes eleccions a Catalunya ens trobem davant d’una oportunitat de capgirar-lo. L’economia solidaria no te solucions per tot, però si que posa de manifest que existeixen formes alternatives que garanteixen la transformació d’una economia al servei de les persones i d’una menor dependència del país dels fluxos financers internacionals. Cal doncs aprofitar l’ocasió per donar a conèixer l’economia solidaria, aprofundir i eixamplar les seves experiències i ampliar els seus horitzons a tota Catalunya.

Per tal de portar-ho a terme, demanem que les organitzacions i plataformes polítiques que es presenten a l’excepcional escomesa electoral del 27 de setembre es facin ressò dels nostres objectius i els recolzin. Reconeguin l’economia solidaria i la proposta de llei i la integrin als seus programes amb l’objectiu de que l’economia solidaria sigui un dels pilars del procés constituent que esperem s’obri l’endemà de les eleccions. Estem convençuts que si els nostres esforços conflueixen aconseguirem construir un país amb una economia més democràtica, socialment més justa i solidaria, més articulador de la diversitat i més respectuós amb el medi ambient. En definitiva un país políticament més lliure i menys dependent dels poders exteriors.

Xarxa d’Economia Solidària, Setembre del 2015

Per signar el manifest, accedeix a Adhesions al Manifest per una nova llei d’Economia Social i Solidària

Per consultar:
– Esborrany de Llei de l’Economia Social i Solidària: http://bit.ly/lleiESS
– 12 Mesures per impulsar l’economia social i solidària a nivell local: http://bit.ly/12mesuresESS