Varios

El Govern aprova la creació del Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme de les Illes Balears

El Consell de Govern, a proposta de la Conselleria de Treball i Formació, ha donat llum verda a la creació del Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme de les Illes Balears com un òrgan de naturalesa assessora i consultiva. Aquest òrgan té la finalitat de constituir l’àmbit institucional per plantejar i debatre totes les […]

7 agosto 2009
Etiquetas:

Buscador de noticias

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

NULL
NULL

El Consell de Govern, a proposta de la Conselleria de Treball i Formació, ha donat llum verda a la creació del Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme de les Illes Balears com un òrgan de naturalesa assessora i consultiva. Aquest òrgan té la finalitat de constituir l’àmbit institucional per plantejar i debatre totes les qüestions que afecten l’economia social, fer el seguiment dels programes de foment de l’economia social i, en definitiva, vetllar pel creixement i desenvolupament de l’economia social a les Illes Balears.

D’aquesta manera, l’organisme vol ser un instrument de diàleg i participació de les entitats relacionades amb l’economia social, tant des del punt de vista sectorial com territorial, ja que el Consell comptarà amb representació de cada illa, a través dels consells insulars, i també amb representació municipal, a través de la FELIB.

La creació d’aquest organisme respon a un acord del Pla d’Ocupació de les Illes Balears 2009-2011, signat el proppassat 13 de juliol entre el Govern i els agents econòmics i socials de Balears. El Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme és una demanda ferma i constant de les associacions que promouen l’economia social a les illes, tals com UCTAIB, AELIB, UCABAL i REAS; ara, la Conselleria de Treball i Formació ha volgut donar resposta a aquesta antiga reivindicació.

Cal recordar que l’any 2003 es va aprovar la Llei de Cooperatives a la Comunitat Autònoma. Aquesta norma ja tenia en previsió la creació d’un organisme assessor de caràcter consultiu i de participació, col•laboració i coordinació entre el moviment cooperatiu i l’Administració pública del a Comunitat Autònoma. Així mateix, a l’anterior legislatura el Parlament va aprovar per unanimitat una moció del Grup Socialista en la que instava al Govern balear a crear aquest Consell de l’Economia Social, aspecte que va quedar recollit en el Pla Director de l’Economia Social de les Illes de 2007-2008.

Funcions

Les funcions del Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme són:

– Actuar com a òrgan consultiu i assessor del Govern de les Illes Balears en matèria d’economia social.
– Promoure i fomentar la participació, la col•laboració i la coordinació entre les organitzacions i associacions del sector de l’economia social, i amb l’Administració pública de les Illes Balears.
– Emetre informe previ i no vinculant sobre projectes de disposicions normatives en matèria d’economia social.
– Elaborar informes, estudis o propostes sobre qualsevol aspecte de l’economia social que sigui objecte de consulta per part del Govern de les Illes Balears.
– Elaborar informes, estudis o propostes, de pròpia iniciativa, en matèries que afectin l’economia social i traslladar-los a la conselleria.
– Fer el seguiment dels programes anuals de foment de l’economia social i estimular les entitats per aconseguir la competitivitat necessària.
– Totes les altres funcions que li siguin atribuïdes per disposicions legals o reglamentàries.

Dins el Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme de les Illes Balears es crea la Comissió del Cooperativisme de les Illes Balears. Aquest organisme té com objectiu el de tractar totes les qüestions que afecten, de manera exclusiva, el cooperativisme i el seu desenvolupament.

Les funcions de la Comissió del Cooperativisme de les Illes Balears són:

– Difondre els principis del moviment cooperatiu i vetllar perquè es compleixin, com també pel respecte de les regles d’una gestió correcta i democràtica de les cooperatives.
– Facilitar i col•laborar en la investigació, planificació i execució dels programes de desenvolupament i foment del cooperativisme.
– Elaborar els esborranys de propostes dels informes sobre projectes de disposicions normatives en matèria d’economia social, quan aquests afectin únicament a les cooperatives.
– Elaborar informes, estudis o propostes sobre qualsevol aspecte del cooperativisme que sigui objecte de consulta per part del Govern de les Illes Balears.
– Elaborar informes, estudis o propostes, de pròpia iniciativa, en matèries que afectin al cooperativisme perquè el Ple del consell pugui traslladar-los a la conselleria competent en matèria d’economia social del Govern de les Illes Balears.
– Promoure l’educació i la formació en cooperatives en els distints nivells del sistema educatiu general.

Composició del Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme

El Ple del Consell de l’Economia Social i del Cooperativisme serà presidit per la consellera de Treball i la vicepresidència recaurà en al directora general de Responsabilitat Social Corporativa. Les associacions tindran deu vocalies en representació de les cooperatives de treball, les cooperatives agràries i les societats laborals, entre d’altres.

A més, la Conselleria de Treball nomenarà dos experts en matèria d’economia social per integrar aquest organisme consultiu, que també comptarà amb set directors generals de diverses conselleries del Govern, competents en matèria d’economia, agricultura i pesca, medi ambient, educació i cultura, afers socials, habitatge i obres públiques i comerç i indústria.

Cada Consell insular hi tindrà un representant, així com també hi estarà present la Federació d’Entitats Locals de les Illes amb una persona més.

Artículos Relacionados

----