Varios

L’informe FOESSA treu a la llum el notable increment de la desigualtat a les Illes Balears

Els Problemes d’exclusió que més afecten la societat balear són els relacionats amb el treball, la participació política i l’habitatge. Amb la celebració del Congrés sobre Exclusió i Desenvolupament social a Espanya, s’ha presentat aquest dies a Madrid el VII Informe FOESSA 2014. Per primera vegada aquest Informe, i amb la col•laboració de les Càritas […]

13 noviembre 2014

Buscador de noticias

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

NULL
NULL

Els Problemes d’exclusió que més afecten la societat balear són els relacionats amb el treball, la participació política i l’habitatge.

Amb la celebració del Congrés sobre Exclusió i Desenvolupament social a Espanya, s’ha presentat aquest dies a Madrid el VII Informe FOESSA 2014. Per primera vegada aquest Informe, i amb la col•laboració de les Càritas de Mallorca, Menorca i Eivissa, té un apartat d’estudi sobre l’Exclusió i Desenvolupament social a les Illes Balears, resultat de l’Enquesta sobre Integració i Necessitats 2013. Així es com s’analitza els nivells d’integració i exclusió, les característiques i la identificació dels perfils de l’exclusió social, així com la detecció de quines són les principals dificultats de la societat a les nostres illes.

El VII Informe FOESSA és fruit d’un ampli treball d’investigació sociològica basada en 8.800 enquestes familiars en el qual ha participat un equip de més de 90 experts de diferents universitats del nostre país. Aquest Informe analitza qüestions com el nou model social, la distribució de la renda, els actuals processos d’exclusió social, el mercat de treball, l’estat del benestar, quina nova societat sorgirà després de la crisi, etc.

Des de la seva creació, l’any 1965, els successius Informes de la Fundació FOESSA han incidit sobre la importància de conèixer la situació social del nostre país a través de les anàlisis dels processos en què es manifesta l’evolució social, així com les estructures i tendències que se corresponen amb aquests processos.

Guillermo Fernández, membre dels Servei d’Estudis de Càritas, ha presentat l’Informe sobre exclusió i desenvolupament social a les Illes Balears amb les idees principals que deixen entreveure la situació de la comunitat respecte del conjunt de l’Estat. Es constata que s’ha produït un increment notable de la desigualtat a les illes, una evolució molt superior a la d’Espanya, de tal manera que el nucli central de la societat que podríem anomenar “d’integració plena” (no afectada per cap indicador d’exclusió social) és ja una estricta minoria del 30%.

Els problemes d’exclusió que més afecten la societat balear són els relacionats amb el treball, la participació política i l’habitatge. En aquest sentit, l’Informe afirma que el 41% de la població de Balears sofreix l’exclusió del treball; 3 de cada 10 persones a Balears es troben allunyades de l’espai de participació política i social —tant per la privació del dret a elegir representants polítics o per la manca d’interès i motivació per la participació—; a més, 1 de cada 4 persones està afectada per factors d’exclusió residencial (accessibilitat, adequació, habitabilitat i estabilitat de l’habitatge).

La xarxa social de les llars balears es veu afectada per l’escassa densitat relacional de les mateixes, cosa que provoca que només la meitat de les llars comptin amb una ajuda de la seva xarxa social pròxima en moments de necessitat.

Finalment, l’informe ha advertit que el risc d’exclusió social es triplica en la població ocupada amb treball irregular i es duplica entre les persones en situació d’atur de llarga durada.

Artículos Relacionados

----