Memòria 2011 de REAS BALEARS
Teniu en les vostres mans un any més la memòria anual de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS Balears), amb la que volem informar de les activitats desenvolupades i donar resposta al nostre compromís de transparència i de retre comptes davant la societat. En 2011 REAS Balears ha continuat comptant amb 13 organitzacions associades. Conjuntament, aquestes 13 organitzacions han proporcionat 1.724 llocs de feina, han mobilitzat 2.500 persones com a sòcies o voluntariat i en conjunt el seu volum econòmic ha estat de 46.593.575 €. Es posa de manifest així un any més la contribució de les organitzacions d’economia solidària de les Illes Balears a la creació de riquesa i d’oportunitats laborals sense exclusions.
En 2011 s’ha hagut de prendre la difícil decisió de tancar la secretaria tècnica de REAS Balears a finals de gener de 2012, després de més d’una dècada de continuïtat, a causa de les dificultats econòmiques. Però 2011 ha estat un any no només de dificultats, sinó també d’activitat molt intensa. En relació a les empreses d’inserció, s’ha mantingut Impulsa, el Servei a Iniciatives d’Empreses d’Inserció, fins al mes de setembre; i s’ha editat un manual per a la creació d’empreses d’inserció a les Illes Balears.
Quatre línees fonamentals de treball en 2011 han estat la promoció de la Responsabilitat Social de les Empreses (RSE), de l’economia social i el mercat social, de la Compra Pública Ètica (CPE) i les clàusules socials i de la banca ètica. En relació a la promoció de la RSE, en 2011 REAS Balears ha finalitzat les tasques de secretaria tècnica de l’Eticentre, destacant com a actuacions més significatives la publicació d’un informe amb bones pràctiques i indicadors d’RSE d’empreses d’Eticentre i la posada en marxa del butlletí informatiu “Info-eticentre”.
Quant a l’economia social i el mercat social, s’han desenvolupat actuacions de promoció del mercat social en organitzacions, amb l’organització d’un curs de formació i l’elaboració d’una guia; i s’ha desenvolupat un projecte de foment de la cohesió social i el desenvolupament local a administracions locals de Mallorca. En relació a la promoció de la CPE i les clàusules socials, fins a juny de 2011 s’ha continuat amb un projecte en xarxa amb organitzacions de comerç just de sensibilització i assessorament a administracions públiques, a través de les convocatòries per a projectes de sensibilització de la Direcció General de Cooperació, i també s’ha elaborat una guia sobre clàusules socials en favor de la inserció de col·lectius en risc d’exclusió. En 2011, amb la implicació activa de REAS Balears, s’han posat les bases per a la implantació de la banca ètica Fiare a les Illes Balears, i s’ha iniciat una campanya de recollida de capital social.
Un aspecte fonamental de la tasca de REAS Balears és el treball en xarxa amb altres organitzacions. En 2011 s’ha continuat participant en la Xarxa per la Inclusió Social EAPN-Illes Balears, s’ha participat en el Tercer Sector Social, des d’on s’han denunciat públicament els efectes del deute de les administracions i les retallades sobre l’atenció a col·lectius vulnerables, s’ha participat en la campanya “Mallorca lliure de transgènics” i ha continuat el treball en el marc de REAS Red de Redes de Economía Solidaria, d’àmbit estatal.
En 2011 s’han mantingut les activitats de difusió, entre les quals s’ha de destacar la continuïtat del butlletí informatiu “En Xarxa”, i s’ha incrementat la presència a internet amb 922.000 visites en el 2011 al portal web www.economiasolidaria.org.També s’ha participat en diversos fòrums institucionals, com el Fòrum d’Entitats Socials de l’Agenda Local XXI de Mallorca.
Les dificultats que viu el conjunt de la societat també té el seu reflex en les organitzacions del Tercer Sector Social. Malgrat aquestes dificultats, REAS Balears continua apostant per contribuir a la construcció d’un nou model econòmic en el qual conceptes i pràctiques com Empreses d’Inserció, Responsabilitat Social de les Empreses, Economia Social, Compra Pública Ètica i Banca Ètica, han de jugar un paper fonamental.
Pilar Ponce Rigo
Presidenta de REAS Balears