REAS Red de Redes
Eleccions al Parlament: demandes des de l’economia solidària
La Xarxa d’Economia Solidària (XES) publica este texto ante la cercanía de las elecciones al parlamento catalán
Han passat 3 anys des de la presentació del document ‘Propostes per a la democratització econòmica i la transició ecosocial‘ i veiem que no hi ha canvis significatius en el model de país promogut en la legislatura que s’està acabant.
El temps ens juga en contra, ja que quant més tardem en abordar de manera ambiciosa el canvi de rumb que el nostre sistema socioconòmic necessita, més difícil i costós serà revertir la situació. La sequera que estem patint, les revoltes pageses, l’augment del preu dels combustibles… tot plegat ens demostra que, si no comencem a implementar mesures a llarg termini i a planificar de manera democràtica la transició ecosocial, la crisi ecològica ens anirà impactant i serem les classes populars les que més en patirem els seus efectes.
Sabem que els canvis no vindran per art de màgia, sinó que el conjunt dels moviments socials hem de fer-nos presents, conflicte a conflicte, per empènyer cap a una transició justa. I l’economia solidàra és una peça clau en la construcció d’aquest canvi, pel seu paper a l’hora de situar la cooperació, la democràcia econòmica, la solidaritat i la justícia social al centre de les propostes de canvi.
Per això, demanem:
- La implementació de les ‘Propostes per la democratització econòmica i la transició ecosocial‘, per iniciar, des de ja, un procés planificat democràticament per a resituar el nostre sistema econòmic dins dels límits biofísics, al mateix temps que reduïm dràsticament les desigualtats.
- Que es mantingui i s’amplii l’aposta per l’ESS, amb les mesures del punt 7 del document de propostes, amb especial atenció a l’aprovació, un cop constituït el nou Parlament, de la Llei catalana de l’Economia Social i Solidària com a via per consolidar per llei els avenços aconseguits els darrers anys.
- En clau ESS, és especialment important que les polítiques que s’implementin vagin encaminades a la construcció d’un mercat social accessible i assequible per a les majories socials, especialment en relació als sectors bàsics com són l’alimentació, l’energia, l’habitatge i les cures.
- També és fonamental l’enfortiment del teixit comunitari, per frenar l’extrema dreta i els discursos d’odi i cohesionar les comunitats davant els reptes que anirem trobant. Per això, cal crear i reforçar els referents comunitaris de l’ESS, des d’on s’han de desplegar i estendre les xarxes de suport mutu i les iniciatives comunitàries que, juntament amb el sector públic, donin resposta als col·lectius més vulnerabilitzats.
Imatge de la protesta contra l’ampliació de l’aeroport de Barcelona en el marc del Fòrum per la Transció Ecosocial, el 24 i 25 de febrer de 2023 a Barcelona.