Varios

Les empreses d’inserció de les Illes Balears fan balanç de la seva activitat

Les empreses d’inserció són societats mercantils o societats cooperatives legalment constituïdes, que tenen com a finalitat primordial la integració sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió social, proporcionant-los un treball remunerat, la formació i l’acompanyament necessaris per a facilitar el seu accés al món laboral ordinari. A les Illes Balears actualment només hi ha […]

18 mayo 2016

Buscador de noticias

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

Les empreses d’inserció són societats mercantils o societats cooperatives legalment constituïdes, que tenen com a finalitat primordial la integració sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió social, proporcionant-los un treball remunerat, la formació i l’acompanyament necessaris per a facilitar el seu accés al món laboral ordinari.

A les Illes Balears actualment només hi ha dues empreses inserció:

  • DEIXALLES SERVEIS AMBIENTALS, SL, EI, és una empresa d’inserció constituïda en maig de 2011, promoguda per la Fundació Deixalles, que desenvolupa activitats ambientals, principalment dintre del sector de residus i espais naturals; i activitats de neteja i manteniment d’edificis. La fundació Deixalles és la entitat promotora.
  • TIV Menorca SLU, és una empresa d’inserció, promoguda i propietat de Càritas Diocesana de Menorca, creada l’any 2009 per a gestionar la planta de tractament de residus voluminosos de Menorca.

Comptem amb la presència de REAS Balears (Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària de les Illes Balears) és una associació sense ànim de lucre constituïda en 1998; amb la missió de potenciar l’economia solidària com a instrument que permeti desenvolupar una societat més justa i sostenible,que sempre ha donat suport i potenciat el model d’empreses d’inserció.  

Les empreses d’inserció, dintre de l’economia social, són un instrument eficaç en les polítiques actives d’ocupació dirigides a afavorir la inserció social i laboral de persones en situació d’exclusió social. Les empreses d’inserció són una eina fonamental per preparar a les persones per a que aquestes passin de ser perceptores d’ajuts a ser generadores de riquesa.

Les empreses d’inserció són un recurs vàlid per a la consolidació de processos i per provocar una millora a nivell individual i del nucli familiar. Es milloren les competències individuals i es millora en la recerca activa de feina i es donar una nova orientació del perfil ocupacional.

Durant l’any 2015:

–       Les dues empreses d’inserció han generat 77 contractes dels que

  • 78% són contractes d’inserció, 60 persones.

–       Dels contractes d’inserció:

  • Un 70% (42 persones) a finals del 2015 encara estaven contractades.
  • De les persones que han finalitzat un 29% s’han inserit laboralment en un període curt de temps.

–       Les activitats que s’han realitzat per fer aquests contractes d’inserció són:

  • Tasques de selecció, suport a recollida i activitats vàries per la Fundació Deixalles: 52% dels contractes d’inserció.
  • Gestió de parc verds: 43%
  • Tasques de costura: 2%
  • Gestió de residus voluminosos: 3%

–       Les administracions i les entitats derivants, valoren a les empreses d’inserció de manera positiva, com a un recurs que facilita l’ocupabilitat de persones en risc d’exclusió. Una prova d’això és la recent publicació de l’Acord del Consell de Govern de 18 de desembre de 2015 pel qual s’aprova fixar el percentatge mínim del 3% de reserva del dret a participar en els procediments d’adjudicació de determinats contractes als centres especials d’ocupació, a les empreses d’inserció i als programes d’ocupació protegida.

–        I també s’ha aprovat recentment l’Acord del Consell de Govern de 29 d’abril de 2016, pel qual s’estableixen directrius per a la inclusió de clàusules socials a la contractació de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les IB i del sector públic.

–       Segons un estudi de FAEDEI (Federació d’Associacions Espanyoles d’Empreses d’Inserció) hi ha un retorn social que suposa que per cada contracte d’inserció a jornada completa retorna a l’Estat uns 4.091€/any.

–       Malgrat la situació actual, s’ha generat activitat econòmica i s’han creat i mantingut llocs de feina.

Evolució número de contractes d’inserció de les EI a Balears de 2011 a 2015:

 

2011

%

2012

%

2013

%

2014

%

2015

%

Continuen contractats per E.I.

14

64%

26

59%

16

31%

11

29%

42

67%

Finalització  itinerari d’inserció    

 2

9%

9

21%

11

22%

7

18%

11

17%

Finalització contractació

 4

18%

8

18%

23

45%

14

37%

6

10%

Baixes per altres causes

 2

9%

1

2%

1

2%

6

16%

4

6%

TOTAL

22

100%

44

100%

51

100%

38

100%

63

100%

 

* 2011-2012: increment per Subvenció a les empreses d’inserció

* 2012-2013: increment persones contractades per contracte no esperat amb IBANAT per reforestació degut al Cap de fibló Lluc a finals de 2012.

* 2015: FD potencia la contractació de persones mitjançant la EI al taller de roba amb la modalitat de contractes de formació i aprenentatge

 

 

 

2011

%

2012

%

2013

%

2014

%

2015

%

Persones que han causat baixa

8

 

18

 

35

 

27

 

21

 

Persones que han finalitzat i s’han inserit al mercat ordinari a 31 de desembre

2

25%

9

50%

11

31%

6

22%

6

29%

 

 

Aquests 5 anys s’ha fet un total de 151 contractes d’inserció, 34 han acabat amb inserció i 42 continuen amb el contractats.

 

 

 

Durant el 2015 DSA i TIV  han realitzat actuacions conjuntes:

* Visites institucionals per la difusió del model d’empresa d’inserció i per sol·licitar que es desenvolupés el decret i unes línies d’ajudes. (juntament amb REAS Balears)

  • Visita a  DG de Treball, Sra Isabel Castro
  • Visita al Conseller de Treball, Iago Negueruela
  • Visita Jaume Garau, representant del PSOE al Parlament

* Participació a la III fira INSERCIONA

* Deixalles Serveis Ambientals EI SL i TIV Menorca SLU estan treballant per a constituir l’Associació Balear d’Empreses d’Inserció, de manera de formalitzar el treball coordinat que desenvolupen les empreses d’inserció a les Illes Balears i en l’àmbit estatal, a través de FAEDEI (Federació d’Associacions Espanyoles d’Empreses d’Inserció).

DIFICULTATS que hem detectat:

–       Desconeixement de les administracions públiques del model d’empresa inserció i dels beneficis socials que aporta.

–       Desconeixement per part de l’administració de les seves competències i obligacions respecte al procediment de contractació i seguiment dels treballadors d’inserció (acreditació de la situació d’exclusió, participació en l’elaboració de l’itinerari individual d’inserció,…).

–       Assumir els sobrecostos derivats dels processos d’inserció, com són els costos d’acompanyament i la manca de productivitat, entre d’altres.

–       Dificultat per compaginar degudament el pla de formació i d’acompanyament social amb l’activitat productiva de l’empresa.

QUE VOLEM I NECESSITEM

–       Actualització i adaptació de la legislació autonòmica.

–       Suport en la formació i informació de les responsabilitats i obligacions contemplades en la legislació actual dels serveis social i/o serveis específics.

–       Desenvolupament de línies d’ajudes públiques tal i com marca la Llei 44/2007, per a que es puguin materialitzar les mesures de foment per a la inserció sociolaboral:

  • Ajuts a la contractació o manteniment de treballadors d’inserció, al manteniment de tècnics d’acompanyament, i al manteniment de coordinadors o gerents, que quedin adscrits com a personal de la pròpia empresa.
  • Ajuts per donar suport a les entitats associatives d’iniciatives d’inserció.

–       Que es desenvolupi un pla d’acció i difusió per dur a terme l’Acord del Consell de Govern de 18 de desembre de 2015 i del 29 d’abril de 2016, per garantir la reserva de mercat per a les empreses d’inserció (clàusules socials).

–       Que les administracions donin preferència a projectes realitzats per empreses inserció i/o a empreses que contracten serveis a les empreses d’inserció (clàusules socials i/o reserva de mercat).

Artículos Relacionados

----