REAS Red de Redes

Per un llenguatge inclusiu en tots els àmbits

La Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya defiende el uso del lenguaje inclusivo como herramienta de transformación social ante el retroceso de las instituciones en la materia

7 noviembre 2023
Fuente:xes.cat

Buscador de noticias

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

A la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya sabem que el llenguatge no és només un sistema de comunicació. I, sobretot, sabem que no és neutre, tot el contrari: la llengua és portadora dels patrons i valors dels grups dominants i del poder establert en la societat i reflecteix fidelment la manera com la comunitat que l’utilitza entén el món. En una societat on encara persisteixen desigualtats de gènere, de classe i discriminació envers diversos grups humans, és essencial reconèixer que el llenguatge pot contenir elements que contribueixen a aquesta discriminació.

És a les nostres mans utilitzar tots els recursos possibles per tal d’evitar el sexisme lingüístic i la discriminació en el llenguatge. Lamentablement, aquests darrers dies assistim amb tristesa i indignació al retrocés en l’aplicació del llenguatge inclusiu en algunes institucions catalanes. Per exemple, la tornada a l’ús del masculí genèric a la Universitat de Barcelona i el seu rebuig cap al desdoblament femení/masculí, a més del posicionament reiterat de l’Institut d’Estudis Catalans en la mateixa línia. El principal argument és que el masculí genèric és la fórmula gramaticalment correcta i que no exclou les dones ni les persones no binàries.

Nosaltres volem assenyalar que quan emprem el masculí genèric en una frase estem generant confusió, com a mínim. Però també estem fent una cosa més greu: estem distorsionant la realitat, invisibilitzant i, fins i tot, menyspreant les dones i les persones no-binàries. Perquè les persones pensem amb paraules i allò que no es diu no es pensa. Així doncs, aquesta pràctica lingüística no és de cap manera un assumpte banal:; fomenta una visió androcèntrica del món i perpetua rols i estereotips de gènere.

Des de la XES convidem totes les institucions, organitzacions i persones de Catalunya a activar o reactivar el seu compromís amb l’ús del llenguatge inclusiu, un llenguatge que reconegui i representi la diversitat i que no reprodueixi desigualtats. Això implica l’ús de formes lingüístiques que visibilitzin totes les persones, sense importar el seu gènere.

A més, defensem l’ús del llenguatge inclusiu i de la comunicació inclusiva en general (en fotografies, icones, relats, portaveus…) com una eina de transformació social. Volem una comunicació que no només reflecteixi la realitat diversa, sinó que també contribueixi a la construcció d’una societat més justa i equitativa.

Artículos Relacionados

----