Relatoria del «Fòrum per la Transició Ecosocial»

Buscador de recursos

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

Uns mesos després de la celebració del Fòrum per la Transició Ecosocial, ja tenim la relatoria de resultats disponible. És un document extens i exhaustiu, que necessita calma en la lectura, i que serveix per sedimentar i compartir el coneixement col·lectiu generat durant aquells intensos dies de febrer.

Els dies 23 i 24 de febrer es va celebrar el Fòrum per la Transició Ecosocial, inicialment impulsat per la XES, Coòpolis i l’ODG, però al que es van sumar, com a promotors, Rebel·lió o Extinció, LaCoordi, End Fossil, Opcions, Ecologistes en Acció, Entrepobles, la Xarxa per la Justícia Climàtica i la Xarxa per la Sobirania Energètica. Al capítol 2 de la relatoria s’explica amb detall el procés col·lectiu de construcció del fòrum.

Com s’explica a la relatoria, el fòrum va transcórrer en dos dies, on destaquen dos grans moments:

D’una banda, el taller d’escenaris de futur dirigit a l’economia social i solidària, que va concentrar un centenar de persones vinculades a diferents espais de l’ESS a les Cotxeres de Sants. El fruït d’aquell treball col·lectiu, queda recollit a la relatoria al capítol 3 de la relatoria, on es descriu com «serà» l’ESS, al 2040, sota cada un dels 4 escenaris, així com les accions i estratègies per caminar cap als escenaris desitjables.

De l’altra banda, l’altre gran moment va ser la jornada central del fòrum i el treball col·lectiu en 5 eixos estratègics:

– Mobilització, denúncia i resistència
– Incidència institucional i sobre els marcs normatius
– Construcció d’alternatives econòmiques
– Reforç del teixt i la governança comunitària
– Comunicació i relat

En tots aquestes eixos, es va fer una diagnosi col·lectiva per entendre quins eren els principals reptes, en cada un d’ells, per avançar en una transició justa, democràtica i ecofeminista. En un segon moment, es van identificar i treballar les accions i estratègies prioritàries, per cada eix, a impulsar en els propers anys. Al capítol 5 del document podeu consultar-ne els resultats detallats. Finalment, les conclusions (capítol 6) ens serveixen per situar les properes passes definides aquells dies, algunes ja superades pel pas del temps. Així, per exemple, a les conclusions s’apuntava la necessitat de crear un espai polític compartit per fer un front comú de moviments per lluitar per la transició ecosocial, i aquest espai ja es va crear el 6 de juliol, sota el nom de Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial. En qualsevol cas, les conclusions apunten un marc ampli d’estratègies a dur a terme per avançar cap a un model socioeconòmic postcreixentista i postcapitalista, amb un paper destacat de l’ESS. Ara es tracta d’anar-les impulsant.

Leer o descargar la relatoria completa.

Autoría: Futurs (im)possibles
Más info en: xes.cat