Varios

Arriba el Grup ECOS

El passat divendres 30 de setembre es va constituir formalment com a cooperativa de segon grau, davant notari i a L’Hospitalet Llobregat, ECOS Grup Cooperatiu. Després de mesos de treball meditat i rere un pausat debat previ sorgit anys enrere en el si de la Xarxa d’Economia Solidària, vuit cooperatives han donat cos i forma […]

4 noviembre 2011
Etiquetas:

Buscador de noticias

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

NULL
NULL

El passat divendres 30 de setembre es va constituir formalment com a cooperativa de segon grau, davant notari i a L’Hospitalet Llobregat, ECOS Grup Cooperatiu. Després de mesos de treball meditat i rere un pausat debat previ sorgit anys enrere en el si de la Xarxa d’Economia Solidària, vuit cooperatives han donat cos i forma a un nou espai intercooperatiu que promet tot el que fan els seus nodes. Espai de cooperació socioeconòmica que pretén crear un referent empresarial català de prestació de serveis en l’àmbit de l’’Economia Social i Solidària. N’hem parlat de tot plegat amb Jordi Via, soci d’Arç Cooperatiu i un dels impulsors del Grup que ens ha facilitat els elements que l’han fet possible.

Grup ECOS: sumar per multiplicar la intercooperació

David Fernandez | Cooperació Catalana

Hi ha dies i hi ha històries. I punts de partença que són alhora d’arribada. El passat divendres 30 de setembre, una notaria de L’Hospitalet de Llobregat acollia vuit representants legals de vuit cooperatives. Ben acompanyats per en Jep Pedrosa, de la cooperativa Coop de mà, vuit signatures certificaven el naixement i constitució del Grup Cooperatiu ECOS, acrònim quelcom més que evident d’economia solidària. Un nou grup cooperatiu que pren el nom de la cooperativa d’idèntic nom que, creada el 2005 i embrió del nou grup, va dinamitzar –a través d’Exlibris i L’Apòstrof– l’edició i publicació d’una línia editorial especialitzada en temàtiques directament vinculades a l’economia social i solidària catalana.

Sia com sia, desafiant el quart any de crisi i conjurant l’actual col•lapse socioeconòmic, la història anuncia que un matí del darrer dia de setembre de 2011, les cooperatives de treball Arç corredoria d’assegurances (serveis integrals d’assegurances), Barnaciber (serveis telemàtics), Etcs (intervenció, formació i investigació social en l’àmbit social i comunitari), ExLibris (servei integral d’edició i creació gràfica), L’Apòstrof (serveis de comunicació), Trèvol (missatgeria, neteja i distribució de productes de consum responsable), Cos (serveis de salut) i la cooperativa mixta de treball i consum Arç Intercooperació Econòmica (consum responsable) van donar llum a la criatura. Part cooperatiu, amb maternitat compartida de vuit cooperatives d’acreditada trajectòria, i on cal afegir el suport decidit de la consultora social Complementum, una sl dedicada a l’emprenedoria, el tercer sector i l’economia social.

Dimensionant la sinergia i la missió
Història de les bones, abans de començar totes juntes ja apleguen 90 lloc de treball, disposen de 6.200 de consum i l’any 2010 van tenir un volum de negoci de 6.500.000 euros. La seva constitució respon, obertament, a la voluntat de contribuir al creixement de l’Economia Social i Solidària com a moviment social transformador i a millorar la viabilitat socioempresarial dels membres del Grup cooperatiu. Constituïda com a cooperativa de segon grau, l’objecte social clar i precís és el “desenvolupament, sense ànim de lucre, d’activitats que contribueixin a l’impuls, consolidació i millora de l’activitat socioeconòmica dels seus socis i a l’extensió de l’economia social i solidària”. I la voluntat, esdevenir un referent empresarial sòlid del sector en l’àmbit de la prestació de serveis que subordini la seva pràctica a la finalitat de l’economia alternativa que pregonen i, sobretot, que exerceixen: “proveir, de manera sostenible, les bases materials pera la desenvolupament personal, social i ambiental de l’ésser humà”.

Al Grup ECOS j són ben conscients que l’economia solidària ja és present –avui, ara i ací– a totes i cadascuna de les fases del cicle econòmic: producció, distribució, consum i crèdit. I que la relació entre les diferents etapes és un terreny perfectament abonat per a la intercooperació, per a enfortir pràctiques comunes i per fer-ho des d’una perspectiva holística. Nodes que enxarxen productors, consumidors i estalviadors i que creen mercats socials, un dels eixos fonamentals que inspira la creació del grup. Mercat social entès com els fluxes i intercanvis regulars de béns i serveis produïts, en un territori concret, sota criteris democràtics, igualitaris, ecològics i solidaris que permetin cobrir una part important de les necessitats reals.

Potser per aquest motiu, alenant la coherència, les condicions per formar part del grup seran, entre d’altres, ser membres de la Xarxa d’Economia Solidària i realitzar el Balanç Social impulsat per la XES i ser socis de Coop57, a banda d’una aportació econòmica inicial de 2000 euros al capital social i una quota mínima mensual de manteniment depenent del volum econòmic de cada soci. La cooperativa, que es gestionarà des de l’espai de treball Ecos Serveis Generals, amb seu al carrer Tamarit de Barcelona, ja té concretada la proposta de prestació de serveis.

Serveis intercooperatius
Perquè d’ara en endavant, les cooperatives que integren ECOS Grup Cooperatiu ja podran accedir, des de la unió de les seves capacitats i sinergies, a serveis en àmbits ben diversos: financer, comercial, tecnològic, productiu o social. Serveis per al propi consum o adreçades a altres entitats de l’economia social interessades. Però també, des d’un pensament estratègic conjunt, pràctiques mancomunades de solidaritat, reciprocitat i suport mutu. És el cas de l’àmbit financer, on es podran abordar negociacions conjuntes amb les entitats financeres, accedir a fons d’inversió col•lectiva o realitzar avals creuats. Però també de l’àmbit tecnològic i de les TIC, on el desenvolupament cibernètic revertirà en tots els socis en avenços compartits.

La filosofia inspiradora no és cap altra que la pròpia de l’economia social: construir des de l’arrel, a partir d’allò micro i local, a través d’un procés –des de baix, des de dins– que vagi arribant paulatinament i passa a passa als àmbits més globals i més macros. Pluja fina que finalment ens deixi xops de cooperació social, com a expressió d’una genuïna autogestió i autodeterminació en l’àmbit econòmic.

Necessitat i oportunitat
Recollint i requerint valoracions del nou projecte, truquem en Jordi Garcia, membre fundador de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i soci de l’Apòstrof. I és, com sempre, ètic i sintètic: “la constitució de ECOS és un pas necessari i ben alhora important”. Obre el meló de les raons: “primer, perquè és clar que cal reforçar la intercooperació i unir-se, en l’actual conjuntura, per fer front a aquesta crisi: fer-ho constituint grups cooperatius és una fórmula idònia, profundament fidel a l’adn dels principis cooperatius”. •“En segon lloc”, afegeix, “perquè calia i ens calia: fer un pas més, anar un cop més més enllà, constituir un GC clarament emmarcat en el cooperativisme transformador i l’economia solidària: participatiu, arrelat que combini eficàcia i transformació”. Rememorant els temps on la XES va convocar un grup de debat sobre intercooperació i grups cooperatius, Jordi Garcia destaca el fet “que el naixement s’hagi covat en el si de la Xarxa d’Economia Solidària, rere un debat a foc lent”. Per Garcia destaca que és “molt significatiu perquè reforça allò que vol ser la xarxa: un espai de debat obert i de formulació de discurs, però també un espai real d’intercooperació que vertebrés i enxarxés el sector; que la XES hagi ajudat és un símptoma, valor afegit, de coherència; que ve a demostrar que la XES predica i practica.”

Tardor de 2011. Bones notícies, molt bones notícies, per a l’economia solidària i el moviment cooperativista català. Si és cert, sota un context de crisi i com sospesa una vella dita palestina, que les millors solucions es troben en els carrerons sense sortida, el Grup Ecos arriba per quedar-s’hi. Neix contra les circumstàncies i es creix en elles. Per demostrar que tota unió reforça, tota suma multiplica i tota solidaritat, transforma. A nosaltres mateixos, en primera instància. I al nostre teixit productiu i al nostre país després. Que és del que es tracta.

****
Qui és qui al Grup Ecos

Arç Serveis Integrals d’Assegurances, SCCL
Corredoria d’assegurances compromesa amb el desenvolupament de l’economia social i solidària i el mercat social, i promociona l’assegurança ètica i solidària. Per això treballen amb criteris de responsabilitat social.

Arç Intercooperació Econòmica, SCCL
Cooperativa mixta de treball i consum que promou el consum responsable i el mercat social. Ofereix serveis propis –serveis d’assegurances, estalvi ètic i cotxe compartit–, de botiga virtual de consum responsable i d’un complert catàleg d’altres serveis de mercat social.

Barnaciber, SCCL
Ofereix assessorament i serveis telemàtics –registre de dominis, hostalatge en servidor, creació de llocs webs i comerç electrònic– amb l’objectiu de donar suport i acompanyar a les empreses en la seva incorporació a les noves tecnologies. Treballa en format cooperatiu per tal de fer més humana i accessible la societat tecnològica.

COS Cooperació i Salut, SCCL
Projecte de salut col•lectiu que parteix dels principis de cooperació i autogestió de la salut, compromès socialment i organitzat de manera transversal. Ofereixen un model d’assistència de salut sota una visió integrativa i cooperativa de diferents medicines i orientant un important esforç a impulsar la capacitat d’autogestió de la pròpia salut.

Complementum Consultoría, SL
Busca la transformación social a través del compromiso con actividades que mejoren la calidad de vida de las personas y su entorno. Llevan a cabo actividades de mediación (familiar, de organizaciones, investigación, promoción…) y consultoría social, dedicada a la iniciativa emprendedora, la igualdad, la economía social y el tercer sector..

Estratègies Transformació Comunitària Sostenible, SCCL
Cooperativa de treball i d’iniciativa social sense ànim de lucre, creada i sostinguda per un equip de persones amb experiència i inquietuds en els camps de la docència, la intervenció i la investigació socials.

Ex-libris, SCCL
Cooperativa de treball que ofereix un servei integral d’edició i creació gràfica. Des de la idea inicial fins al producte acabat, coordinen i fan tot el procés per plasmar els projectes dels seus clients en qualsevol material comunicatiu i editorial.

L’Apòstrof, SCCL
Empresa coopertiva de serveis de comunicació. Està formada per un equip de periodistes, dissenyadors, traductors i correctors, cadascun amb una llarga experiència professional en editorials, publicacions, estudis de disseny gràfic i docència.

Missatgers Trèvol, SCCL
Cooperativa de treball dedicada al serveis de missatgeria, neteja i publicitat. És pionera a l’estat espanyol del servei d’ecomissatgeria en bicicleta. Aplica, en la seva tasca, el sistema cooperatiu amb sensibilitat ecològica.

 

Contacto:

ECOS Grup Cooperatiu
 C/ Tamarit, 119 esc B entresol 2a | 08015 Barcelona
 info@grupecos.coop

Artículos Relacionados

----