Bones pràctiques de desenvolupament local i cohesió social

NULL

Buscador de recursos

Field not found.
NULL

L’actual crisi econòmica, amb les seves seqüeles d’increments de l’economia submergida, del tancament d’empreses, de l’atur i de les situacions d’exclusió social per a sectors cada vegada més amplis de la població, suposa un important repte per a la cohesió social i les estratègies de desenvolupament local.

Les administracions locals, les més properes als ciutadans, han de fer front a aquestes situacions de dificultat dels seus ciutadans i ciutadanes amb menys recursos públics per a polítiques de promoció econòmica i cohesió social, a causa de la disminució d’ingressos i de la necessitats de reduir els elevats dèficits públics.

El resultat és que cada vegada hi ha més necessitats socials a atendre, però els recursos disponibles són cada vegada més reduïts.

Per fer front a aquestes situacions, el desenvolupament local i l’economia social ofereixen un nou marc conceptual per promoure un desenvolupament més lligat al territori i a les necessitats de la societat.

La Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS Balears), a través del projecte de foment de la cohesió social i del desenvolupament local a les administracions municipals, executat amb el suport del Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca entre abril i novembre de 2011, ha desenvolupat actuacions de promoció d’activitats econòmiques en favor del desenvolupament local i la cohesió social a nivell municipal, en el marc de l’economia social i solidària i dels nous filons d’ocupació.

“Bones pràctiques de desenvolupament local i cohesió social” és un resultat del projecte, i pretén donar visibilitat pública a les bones pràctiques a fi d’afavorir l’efecte demostració i la transferència d’experiències i el seu efecte multiplicador.

Aquesta publicació recull bones pràctiques en els àmbits següents: licitacions públiques amb clàusules socials en favor de la inserció, promoció de les empreses i de les iniciatives d’inserció social, implantació del mercat social en organitzacions, banca ètica i ciutadana, promoció de la Responsabilitat Social de les Empreses i Fòrum d’Entitats de l’Agenda Local 21 de Mallorca.

El desenvolupament d’aquests àmbits a nivell local ens ha de permetre contribuir a la cohesió social i avançar cap a una economia que tengui més en compte a les persones.