REAS Red de Redes

Nace CEL Coop, el sello de calidad de las comunidades de energía local cooperativas de Catalunya

Unas cuarenta cooperativas federadas, la mayoría pertenecientes a la XES, unen fuerzas para avanzar hacia la transición ecosocial y la justicia energética

Fuente:xes.cat

Buscador de noticias

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

[Reproducimos la noticia publicada por xes.cat en el idioma original]

Impulsar les comunitats energètiques locals en forma de cooperativa, avançar cap a la transició ecosocial i guanyar justícia energètica. Aquests són els tres objectius principals que han dut una quarantena de cooperatives membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) i la majoria d’elles sòcies de la XES, a crear el segell de qualitat CEL Coop. Sota aquesta marca, les cooperatives sumaran esforços per oferir un acompanyament integral a totes les persones i entitats –públiques o privades– que vulguin crear una comunitat d’energia local (CEL) cooperativa o que ja estiguin en procés de constituir-ne una.

La iniciativa arriba en un moment en què, a Catalunya, cada cop hi ha més CEL. Es tracta d’iniciatives col·lectives que neixen amb la fita de generar energia renovable -elèctrica o tèrmica- i destinar- la a l’autoconsum, a entitats que tenen necessitats energètiques o a col·lectius que es troben en risc de pobresa energètica. Aquests projectes permeten que la ciutadania generi i comparteixi recursos energètics de manera sostenible.

Iniciatives amb ADN cooperatiu

Amb la constitució de CEL Coop, el cooperativisme reivindica el model cooperatiu com la fórmula que més s’ajusta a l’hora de crear una comunitat d’energia local”, afirma Moisès Martínez Fèlix, un dels impulsors del segell i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Les cooperatives i les CEL comparteixen la majoria dels valors, com l’autoajuda, l’autoresponsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat, la solidaritat i l’ambició de promoure una transformació ecosocial al territori. Les CEL cooperatives són entitats obertes i participatives que poden generar energia neta; reduir la factura elèctrica i el risc d’oscil·lacions en el preu de l’energia; gestionar democràticament l’energia que s’autogenera, i treballar per la justícia social energètica.
A partir d’ara, a més, aquestes iniciatives ciutadanes que es trobin en procés de creació o consolidació podran gaudir dels serveis de consultoria tècnica, d’instal·lació, de gestió energètica i d’acompanyament legal, financer o social que ofereixen les cooperatives membres del segell CEL Coop.

Un model d’èxit i de futur

Actualment, a Catalunya hi ha més de 100 comunitats energètiques que ja funcionen o que es troben en procés de creació, de les quals 49 han iniciat el procés per consolidar-se com a cooperatives. Cada dia més CEL proliferen arreu del territori i s’han convertit en una fórmula d’èxit. N’és un exemple la CEL cooperativa de Mieres, constituïda fa poc més d’un any, i que avui integra unes 40 persones sòcies, que representen un terç dels habitatges del municipi. Entre els seus projectes destaca la instal·lació fotovoltaica amb bateries en règim d’autoconsum compartit al pavelló municipal, que ja està operativa. Un altre exemple és la CEL de Balenyà, que impulsa instal·lacions fotovoltaiques a diferents equipaments municipals, així com un cotxe compartit, diversos punts de càrrega de cotxe, i una xarxa de calor i fred basada en energia geotèrmica. També destaca la multiplicació de comunitats energètiques impulsades per les cooperatives agràries de Catalunya, com la cooperativa de Falset Marçà, que va néixer el 2023 per compartir energia fotovoltaica entre els seus socis.
Aquestes iniciatives col·lectives locals esdevindran clau els anys vinents per afavorir la transició d’un model energètic centralitzat –oligopòlic– cap a un model més descentralitzat i autogestionari. Són, en definitiva, un mitjà per lluitar contra la pobresa energètica, que permet una certa sobirania energètica, un aprofitament directe dels recursos propis i una millora en la democratització de la gestió de l’energia.

Fent front a l’oligopoli

És important destacar que, tot i que les grans companyies energètiques també han començat a promoure iniciatives amb l’etiqueta de comunitats energètiques, aquestes no segueixen els valors essencials de les CEL. Les CEL es basen en la gestió comunitària i en la generació d’energia a escala local, principis que no sempre són compatibles amb els models de les grans empreses i que, en canvi, les cooperatives sí que es comprometen a fomentar.

Les quaranta cooperatives que impulsen el segell CEL Coop, vint-i-tres d’elles sòcies de la XES, són:

Aiguasol
Arç
Arkenova
Arqbag
Azimut360
Batec
Celobert
Cerdanya Solar
Cíclica
Control Intel·ligent de l’Energia
Coop57
Cooperativa Energètica del Pedraforca
Coopgeeni
E-plural
El Risell
Emelcat
EPI
FGC Advocats
Geeni
Grup Cooperatiu Ecos
Handytec
Hobest
INSTA – Serveis Jurídics Ambientals
L’Economat
La Fabric@
Oikosvia Arquitectura
Pinergia
Raons Públiques
Resilience Earth
Societat Orgànica
Solflix, Grup promotor de la Comunitat energètica de Flix
Som Biomassa
Som Confort Solar
Som Energia
Som Mobilitat
Sostre Cívic
Suno, Enginyeria de Serveis Energètics
Tàndem Social
Tarpuna
Vector5

[Más información sobre las CEL, en la noticia original: https://xes.cat/2024/02/14/neix-cel-coop-el-segell-de-qualitat-per-impulsar-les-comunitats-denergia-local-cooperatives/]

Artículos Relacionados

----