Varios

Tercer Sector Social Illes Balears reclama a les administracions més esforços en atenció social

Tercer Sector Social Illes Balears reclama a les administracions públiques una major i decidida implicació en el sosteniment i atenció social per a més de 120.000 habitantsde les Illes Balears. Els esdeveniments econòmics i socials dels darrers temps han provocat la caiguda de moltes persones, especialment aquelles que pertanyen als col·lectius més vulnerables: exclusió social […]

11 diciembre 2014

Buscador de noticias

  • Filtra por temática

  • Filtra por etiqueta (Ctrl+clic)

  • Filtra por tipo de contenido

  • Filtra por tipo de recurso

  • Orden de los resultados

NULL
NULL

Tercer Sector Social Illes Balears reclama a les administracions públiques una major i decidida implicació en el sosteniment i atenció social per a més de 120.000 habitantsde les Illes Balears.

Els esdeveniments econòmics i socials dels darrers temps han provocat la caiguda de moltes persones, especialment aquelles que pertanyen als col·lectius més vulnerables: exclusió social i discapacitat. Donar-los suport per tornar-se aixecar per exercir el dret de ciutadania i formar part activa d’una societat cohesionada i justa esdevé l’obligació primera de la societat anomenada del benestar.  Això no obstant…

La declaració Universal del Drets Humans, promulgada dia 10 de desembre de 1948 de la qual avui , dia del tercer sector social, en celebram el seu 66è aniversari, fonamenta l’essència de la humanitat. Una senyera  de ciutadania  a la qual no hem de renunciar. Els Drets recollits a la declaració no sempre són valorats ni respectats. L’exercici i l’exigència d’aquets drets per part dels col·lectius més vulnerables, a la nostra societat europea no és fàcil. Els darrers anys  de crisis han afectat l’exercici dels drets de ciutadania provocant-ne la seva minva.  El Dret a un habitatge digne, a l’alimentació, el dret al vestit i a prestacions dignes i als serveis socials necessaris no estan en absolut garantits. Uns drets bàsics i fonamentals que de cap manera haurien de qüestionar-se. A cada caiguda es debiliten i les prioritats polítiques sovint no afavoreixen la seva restauració. Aixecar-se sense nafres no sempre és possible. Els Drets humans que les generacions passades proclamaren se’n ressenten.

Les Illes Balears han estat pioneres en la creació d’un teixit  associatiu, el tercer sector social. Aquesta és, sens dubte, una fortalesa de la nostra societat. Comptar amb un tercer sector social ben estructurat que treballa per la preservació dels drets de les persones més desfavorides per a la seva integració social i laboral, en definitiva per la seva dignitat.

Sens dubte la situació actual requereix de mesures que permetin enfortir aquesta acció d’integració i cohesió social tant per les persones que ja reben el suport dels diversos serveis que gestiona el tercer sector social com també per totes aquelles que, fruit de la situació econòmica actual, els necessitaran més prest que tard. Les peticions d’ajuda creixen dia a dia de forma exponencial

Les societats més madures i socialment més estructurades compten amb un tercer sector social consolidat. El sector no lucratiu amb una acció conjunta amb les administracions resol de forma eficaç i eficient aquelles necessitats socials bàsiques i arriba així a totes aquelles persones que ho precisen. El coneixement de la realitat social, l’accés directe i ràpid a les persones i el tracte humà són elements essencials i característics del suport que presta aquest tercer sector social.

QUINES HAN DE SER LES SOLUCIONS IMMEDIATES?

Considerar a les entitats del Tercer Sector Social de les Illes Balears com  entitats aliades per a desenvolupar una tasca de obligat interès social i que és competència de l’Administració, en lloc de com simples proveïdors de serveis.  Perquè el Tercer Sector de les Illes Balears es fonamenta en valors de responsabilitat social, solidaritat i consciència cívica. El Tercer Sector Social aporta un coneixement directe sobre les necessitats que afecten a determinats col·lectius, aporta les solucions i s’hi implica. Així en els darrers 30 anys, les organitzacions del sector han passat de la necessitat de fer front a un problema determinat pràcticament sense recursos a ser organitzacions consolidades, que proporcionen serveis d’alta qualitat i generen llocs de treball (per a professionals especialitzats i també per a usuaris amb polítiques d’inserció laboral).

Establir una relació de concerts socials i econòmics amb les entitats sense afany de lucre, més definida i adient pel que fa a la prestació de serveis socials de primera necessitat, competència de les Administracions (Central, autonòmiques i locals), que afecten a un sector tan ampli de la nostra societat i no vincular-ho exclusivament a la concessió de subvencions, que any rere any minven el seu contingut econòmic i que suposa un continu de requeriments de l’Administració.

Recordar que destinar fons a política social suposa retornar la inversió a la societat. Si ara deixam d’invertir en els serveis i mecanismes de protecció, que també fomenten l’augment d’ocupació, el cost després serà major i la fractura social,  que ja es excessivament preocupant per les diferències que crea entre el més rics i més pobres, es consolidarà dins la nostra societat.

Fem un clam a la societat civil per tal que, malgrat la difícil situació que tots estam sofrint,  miri de cara i es solidaritzi amb  aquells que són més colpejats per les retallades i la desprotecció, i alhora, exigeixi i es mobilitzi per la recuperació dels drets socials perduts. Necessitam una major implicació i solucions concretes de les administracions i de la ciutadania en general perquè la situació actual és insostenible.

Artículos Relacionados

----